Стотици жители на столицата на Хаити Порт-о-Пренс трябваше да напуснат домовете си заради нарастващото насилие. 80% от града се контролира от

...
Стотици жители на столицата на Хаити Порт-о-Пренс трябваше да напуснат домовете си заради нарастващото насилие. 80% от града се контролира от
Коментари Харесай

Стотици жители на столицата на Хаити бяха разселени

Стотици жители на столицата на Хаити Порт-о-Пренс трябваше да напуснат домовете си поради нарастващото насилие. 80% от града се контролира от локални улични банди заради липсата на контрол от страна на полицията. 

 

Жителите на квартал Карфур-Феуи в столицата на Хаити Порт-о-Пренс трябваше да изоставен домовете си, с цел да избегнат следващото вълна от принуждение от страна на уличните банди. По-рано този месец същият квартал беше атакуван и стотици фамилии бяха разселени. Националната полиция на Хаити заяви, че ще обезопаси региона, само че това не попречи на бандите да продължат насилственото завладяване на още една част от столицата. Цяла заран хората напускаха региона небрежно, държейки дребното движимости, които можеха да носят. По непотвърдени данни къщите са били ограбени и опожарени, а при последното нахлуване са били убити хора.

 
Вчера имаше доста престрелки. Трябваше да напусна къщата си и да взема единствено най-нужното. Всичките ми деца отпътуваха и не знам къде са, а брачният партньор ми е кьорав.
Дестини Молиер, изместен гражданин

Разгневени от насилието на бандите, поданици и протестиращи от други региони блокираха улици и възпламениха гуми и коли. Носейки маски на лицата и оръжия, те се събраха пред полицейския сектор, с цел да изискат поддръжка в съпротивата против бандите. След убийството на президента Жовенел Моисе през 2021 година бандите завзеха близо 80% от Порт-о-Пренс, убивайки, изнасилвайки и сеейки гнет в общности, извънредно небогати общности. По данни на Организацията на обединените народи близо 5000 души са били разселени.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР